HET BELANG VAN GOEDE WEBTEKSTEN.

Goede webteksten zorgen ervoor dat je zichtbaar bent. Dit is een van de belangrijkste elementen van je website. Je klanten vinden er alle informatie die ze willen hebben. Daarom moeten goede webteksten zijn afgestemd op je doelgroep en SEO geoptimaliseerd zijn. Ik leg je graag uit wat het belang is van goede webteksten en wat dat betekent voor je website (en ondermening).

Om goede webteksten te schrijven moet je beginnen met een doel. Dat kan zijn het genereren van meer omzet. Dat kan ook zijn meer nieuwe klanten. Of misschien wil je dat mensen zich aanmelden voor een nieuwsbrief. Wat het ook is, schrijf het voor jezelf op en zorg ervoor dat je webteksten dit doel realiseren. Je wilt namelijk dat je verhalen meer websitebezoekers aantrekken.

Toetsenbord notitieblok webteksten

SEO Optimalisatie.

SEO optimalisatie is ‘the necessary evil’ als het gaat om webteksten schrijven. Het is niet makkelijk om te bepalen welke trefwoorden het best werken. Daarnaast moet je ook zorgen dat de SEO structuur correct is toegepast. Kortom: veel (en moeilijk) werk. Toch kun je niet zonder! Zichtbaarheid genereren is namelijk van essentieel belang.

Er zijn veel tools die je kunt gebruiken om de SEO van je webteksten te optimaliseren. Ze laten zien hoeveel er gezocht wordt op relevante trefwoorden en of er veel concurrentie is op het betreffende zoekwoord. Die informatie is dus handig als je zelf webteksten wilt gaan schrijven. Al moet daarbij wel gezegd worden dat SEO meer is dan alleen trefwoorden.

Lees ook:SEO-TEKSTEN: DE 5 DO’S EN DONT’S

Relevantie van je webteksten.

Wat bedoel ik met relevantie? Informatievoorziening. Ofwel voorzien de webteksten je bezoekers in hun informatiebehoeften? Dat is de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen wanneer je teksten voor je website gaat schrijven. Het schrijven van webteksten is secuur werk. Je riskeert namelijk dat je te weinig of teveel schrijft. In beide gevallen ben je de bezoeker dan kwijt.

Zeker als je een webshop hebt, is het noodzakelijk om de juiste hoeveelheid informatie te geven. Maar om te weten wanneer je genoeg schrijft, moet je weten wat de informatiebehoeften zijn van je doelgroep. Waar zoeken ze naar? Wat zijn hun pijnpunten en welke belemmeringen ervaren zij? Om die vragen te beantwoorden moet je je doelgroep onderzoeken.

Stem je webteksten af.

Goede webteksten zijn afgestemd op je doelgroep. Ze zijn geschreven in de stijl die het best gelezen wordt door je bezoekers. Ze moeten de pijnpunten benadrukken die de doelgroep ervaart. Vooral het benadrukken daarvan is het allerbelangrijkst. Daarmee trek je namelijk de interesse van je lezers omdat ze op zoek zijn naar de oplossing. En laat jij nu toevallig nét de oplossing hebben!

Hoe kom je erachter wie je doelgroep is? Dat doe je door een buyer persona (ofwel ‘ijkpersoon’) op te stellen. Dit is een fictieve personage die ‘typische’ kenmerken van je doelgroep vertegenwoordigt. De buyer persona helpt je dus om te bepalen of je formeel of informeel moet schrijven. Of dat je de u-vorm of je-vorm moet toepassen in je webteksten, etc.

Lees ook:BUYER PERSONA: VOOR WIE SCHRIJF JE?

Meten is weten.

Het mooie van ‘the internet of things’ is dat alles is te meten. Elke klik, elke minuut die je lezers spenderen op je website, alles is meetbaar. En die data helpt je om te bepalen of je doel wordt gerealiseerd. Meet je trefwoorden en bekijk regelmatig hoe die presteren. Er zijn verschillende tools waarmee je zogeheten ‘SEO audits’ kan doen. Zo leer je hoe je website presteert.

Als tekstschrijver zorg ik voor zichtbaarheid door je blogs, teksten en verhalen volledig SEO geoptimaliseerd te schrijven. Zo wordt je sneller gevonden door je doelgroep en verhoog ik je conversie. Weten hoe ik je kan helpen? Neem dan contact met me op via de contactpagina. Volg me ook op Instagram en op LinkedIn!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *