Blogs schrijven is een hele kunst op zich. Zeker als het je doel is om meer zichtbaarheid te genereren en je doelgroep aan te trekken. Om dat voor elkaar te krijgen moet je zorgen dat je verhaal is afgestemd op je doelgroep en voldoet aan enkele belangrijke vereisten. Daarom geef ik je 8 tips om je te helpen aan ijzersterke blogs.
Je hebt een ontzettend goed idee, concept of onderwerp waarover je iets wilt vertellen. Je hebt daarover een leuke blog geschreven die je online gedeeld hebt. Toch zijn er maar weinig mensen die je verhaal lezen. Waardoor dat komt, is je misschien een raadsel. Al zijn de oorzaken vaak voor de hand liggend.
Om lezers aan te trekken naar je blogs moeten je teksten aan enkele voorwaarden voldoen. Mensen scannen teksten eerst voordat ze besluiten of ze verder willen lezen. En daarom is het belangrijk om te weten welke aspecten van je blogs moeten opvallen. Ik geef je daarom 8 tips om je te helpen aan ijzersterke blogs.
Stem je blogs af op je doelgroep.
Als je voor een jong publiek schrijft, pas je een informele, vlotte schrijfstijl toe. Wanneer je een volwassen publiek wilt aanspreken, werkt de ‘u’ vorm misschien weer beter. Zo zorg je ervoor dat je doelgroep zich sneller aangesproken voelt. Mensen kunnen zich namelijk sneller vinden in je verhaal als ze het zich kunnen inbeelden en zich aangesproken voelen.
Lees ook: ‘WAT IS SEO? ALLES OVER SEO CONTENT SCHRIJVEN‘
Dus pas bijvoorbeeld moderne, eigentijdse woorden toe in je blogs als je schrijft voor een jong publiek. Jongeren houden daarnaast wel van teksten die vlot lezen en een vleugje humor bevatten. Gebruik onderwerpen die passen bij je doelgroep. Een blog over bijvoorbeeld welke Europese steden het beste nachtleven bieden is interessanter voor de jongeren doelgroep.
Zorg voor een pakkende titel.
Zoals ik al eerder benoemde lezen mensen je verhalen niet meteen. Voordat mensen besluiten de hele tekst te lezen, scannen ze je verhaal eerst. En een pakkende titel verhoogt je kansen. Deze moet direct duidelijk maken waar je tekst over gaat en wat je gaat vertellen. Meeste blogs hebben een titel die de vraag van de doelgroep uitlicht (net zoals de titel van dit artikel).
Stel bijvoorbeeld een vraag of gebruik cijfers om je lezers nieuwsgierig te maken. Dit kan een vraag zijn die actueel is in de doelgroep:
- “Hoe val je gemakkelijk af?”
- “Welke beleggingsvormen zijn het veiligst?”
- “Hoe zorg je voor meer zichtbaarheid?”
- “In welke steden vind je de beste technofeesten?”
Vragen spreken niet alleen tot je lezers, ze laten zien dat je weet wat er speelt in je doelgroep. Maak de titel daarnaast niet te lang en wees zo concreet mogelijk. Het gaat erom dat je direct een goede indruk maakt met je titel.
Schrijf kort en bondig. Maar niet te!
Een van de bekendste schrijfadviezen is: Hou het kort en bondig. Voorkom dat je blog te lang en te saai wordt door onnodige informatie en feitjes te geven. De valkuil van dit advies is dat je blogs gaat schrijven die te kort en te bondig zijn. Soms is het nodig om je lezers informatie of voorbeelden te geven die verduidelijking geven. Pas die dan ook gerust toe als dit nodig is.
Pas alinea’s toe.
Wanneer lezers je teksten scannen, lezen ze de eerste woorden van elke alinea. Daarom zijn alinea’s onmisbaar wanneer we blogs schrijven. De eerste regel van elke alinea moet dan ook goed opvallen en iets vertellen wat de lezer uitnodigt om verder te lezen. Maak het makkelijker voor je lezers door een witregel toe te passen tussen elke alinea.
Gebruik bronnen en voorbeelden.
Eerder zei ik dat je tekst kort en bondig moet zijn. Dat neemt niet weg dat je gewoon bronnen en voorbeelden mag gebruiken wanneer je blogs schrijft. Wanneer we blogs schrijven moeten we rekening houden met het feit dat je lezers misschien geen verstand hebben van wat je schrijft. Onderbouw je tekst dus met voorbeelden, maar voorkom dat je teveel gaat vertellen!
Voorkom taalfouten in je blogs.
Hoe vanzelfsprekend het ook is, ik kan niet vaak genoeg benadrukken dat dit echt belangrijk is. Zorg ervoor dat je blogs geen taal-, spelling- of stijlfouten bevatten. Het is bewezen dat blogs die fouten bevatten veel minder lezers trekken en minder zichtbaar zijn. Ook al zal niet iedereen de foutjes zien, veel mensen storen zich eraan als ze je er wel op betrappen.
Gelukkig hebben de meeste tekstverwerkers een ingebouwde spellingscontrole. Daardoor is het makkelijker om fouten te herkennen en die te verbeteren. Twijfel je toch bij bepaalde woorden? Zoek het dan op. Er zijn genoeg websites en tools die je de juiste antwoorden geven.
Zorg voor zichtbaarheid voor je blogs.
Dat doe je door je blogs SEO geoptimaliseerd te schrijven. Nu hoor ik je denken: “SEO wattes?” Juist. SEO geoptimaliseerd schrijven houdt in dat je teksten schrijft die goed zichtbaar zijn in zoekmachines. Dat doe je onder andere door ‘zoekwoorden’ toe te passen in je verhaal.
Daar houdt het nog niet op! Je kunt nog meer doen om voor zichtbaarheid te zorgen. Zorg voor linkjes naar oudere blogs of naar andere pagina’s op je website. Hoe je je blog ‘SEO-proof’ maakt, lees je in een van m’n eerdere blogs. Daarin leg ik uit wat je wel en niet moet doen om SEO te schrijven.
Vergeet de call-to-action niet.
De call-to-action is misschien wel het allerbelangrijkste wanneer we blogs schrijven. Je blogs zijn niet alleen bedoeld om te worden gelezen. Je wilt natuurlijk ook dat je lezers een handeling uitvoeren. Dat kan zijn het kopen van een product, het aanmelden van je nieuwsbrieven, etc. Bedenk goed wat je wilt bereiken met je blogs en motiveer je lezers hiernaar te handelen.
Lees ook: ‘Voor wie schrijf je? Een uitleg over de buyer persona.‘
Nu weet je hoe het komt dat je blogs niet gelezen worden. Misschien vergat je een enkele punt of meerdere van de bovenstaande punten. Zo zie je maar dat ‘gewoon’ een leuke tekst schrijven niet voldoende is. Om je lezers te motiveren moet je zorgen dat ze nieuwsgierig raken en de rest van je blog of je teksten ook willen lezen.
Als tekstschrijver zorg ik voor zichtbaarheid door je blogs, teksten en verhalen volledig SEO geoptimaliseerd te schrijven. Zo wordt je sneller gevonden door je doelgroep en verhoog je je conversie. Weten hoe ik je kan helpen? Neem dan contact met me op via de contactpagina. Volg me ook op Instagram en op LinkedIn!