SEO OPTIMALISATIE: DE 5 DO’S EN DONT’S.

Met SEO optimalisatie doelen we op het proces waarbij de zichtbaarheid van je website wordt verbeterd. Om je website zichtbaar te maken moet je enkele zaken toepassen (en enkele laten). Daarom leg ik je aan de hand van deze blog uit wat je moet doen om goed vindbaar te zijn. Maar eerst vertel ik je kort wat SEO optimalisatie precies is.

SEO: ‘SEARCH ENGINE OPTIMIZATION’.

Zoals net uitgelegd, is SEO optimalisatie dus het proces dat de zichtbaarheid van je wegpagina’s en de inhoud versterkt. Dat doe je bijvoorbeeld door zoekwoorden toe te passen die relevant zijn voor je website. Dat klinkt veel makkelijker dan dat het werkelijk is. Je moet je voorstellen dat miljarden mensen wereldwijd elke dag naar informatie zoeken op het web.

Laptop SEO optimalisatie

Goed opvallen is dan dus lastig! De kans dat je buiten de boot valt is sterk aanwezig. Zeker als je webpagina’s niet aan de vereisten van de zoekmachines voldoen. SEO optimalisatie is bedoeld om dat voorkomen door ervoor te zorgen dat je goed opvalt. Maar hoe zorg je ervoor dat je goed opvalt? En wat moet je vooral niet doen? Ik leg het je graag uit.

DO: WEET VOOR WIE JE SCHRIJFT

Stem de tekst af op de doelgroep voor wie je schrijft. SEO optimalisatie gaat niet alleen om het toepassen van de juiste technische zaken. Je verhalen kunnen nog zo goed gevonden worden. Als ze niet zijn afgestemd op je lezers, dan zal alsnog niemand je teksten lezen. Zorg dat je teksten zijn afgestemd op je doelgroep. Zo blijft je verhaal beter hangen.

DO: GEBRUIK RELEVANTE ZOEKWOORDEN

Zoals eerder uitgelegd gaat het bij SEO optimalisatie dus om het toepassen van de juiste zoekwoorden. Dit zijn termen waarop je doelgroep zoekt naar de informatie die ze nodig hebben. Het vinden van de juiste zoekwoorden is geen nattevingerwerk. Er zijn enkele tools (waaronder de zoekwoordenplanner van Google) die daarbij kunnen helpen.

DO: LINKBUILDING

Om je website ‘SEO proof’ te maken moet je verwijzen naar interne en externe pagina’s. Dit zijn andere pagina’s of blogs op je website (intern) en pagina’s van buitenaf (extern). Dat doe je door in je teksten hyperlinkjes toe te passen die verwijzen naar interne en externe bronnen. Let erop dat dit bronnen zijn die iets bijdragen aan je verhaal.

DO: PAKKENDE (TUSSEN)TITELS

Zoals omschreven in mijn eerdere blog over het schrijven van content, lezen mensen teksten niet direct. Je lezers scannen teksten eerst voordat ze bepalen of het interessant genoeg is om het hele verhaal te lezen. Titels en tussentitels zijn hierin doorslaggevend. Zorg dus voor pakkende en heldere titels en tussenkopjes.

DO: CALL-TO-ACTION

Last but not least: de call-to-action. Wanneer het gaat om SEO optimalisatie is het toevoegen van een duidelijke ‘CTA’ noodzakelijk. Die zorgt er namelijk voor dat de klant gemotiveerd raakt om een gewenste handeling uit te voeren. Dit kan zijn het kopen van een product, het opnemen van contact of simpelweg het aanmelden voor een nieuwsbrief.

Nu je weet wat je wel moet doen, wil je natuurlijk ook weten wat je vooral niet moet doen!

DON’T: VOORKOM VAKJARGON

Wat voor jou vanzelfsprekend is, is misschien abracadabra voor je lezers. Ga er dus nooit vanuit dat mensen weten waar je het over hebt als je vakjargon gebruikt. Sterker nog, vermijd het gebruik van vakjargon volledig. Het draagt niets bij aan de leesbaarheid en mensen die je business niet kennen lopen direct tegen dichte deuren.

DON’T: ‘KEYWORD STUFFING’

SEO optimalisatie luistert nauw. Zoals ik eerder had uitgelegd, is het makkelijk om de SEO te saboteren. Gebruik genoeg zoekwoorden, maar wel met mate. Het overmatige gebruik van zoektermen noemen we ‘keyword stuffing’ en is vervelend voor de lezer. Ook Google is geen fan van overmatig gebruik van zoekwoorden.

DON’T: TE COMMERCIEEL SCHRIJVEN

Voorkom dat je te commercieel gaat schrijven. Afhankelijk van de klantreis, zitten mensen niet te wachten op ‘verkooppraat’. Om te ontdekken in welke fase van de klantreis je wel of niet commercieel moet schrijven, kun je een buyer persona maken. Daarmee zie je in welke fase van de klantreis je lezers zitten te wachten op commerciële uitingen.

DON’T: CLICHÉS VERMELDEN

Zeker als je wilt opvallen is het vermelden van clichés een no-go. Voorkom het gebruik van statements als: ‘met meer dan tien jaar ervaring’ of ‘uw partner voor’. Hierdoor ga je klinken als de rest. Het laat de bezoeker zien waarom ze niet voor jou moeten kiezen.

DON’T: OPMAAK VERGETEN

Een van de belangrijkste zaken van SEO optimalisatie is de opmaak. De structuur van je teksten en de opbouw verhogen de leesbaarheid en verhogen je zichtbaarheid. Maak gebruik van plaatjes (die niet afleiden), opsommingstekens, bullet points, tussenkopjes en alinea’s. Daarmee maak je je tekst behapbaar en dus makkelijker te scannen en lezen voor je bezoekers.

Als tekstschrijver zorg ik voor zichtbaarheid door je blogs, teksten en verhalen volledig SEO geoptimaliseerd te schrijven. Zo wordt je sneller gevonden door je doelgroep en verhoog je je conversie. Weten hoe ik je kan helpen? Neem dan contact met me op via de contactpagina. Volg me ook op Instagram en op LinkedIn!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *