WAT IS SEO? ALLES OVER SEO CONTENT SCHRIJVEN

Dat alles steeds meer gaat draaien om content (en inhoud) is niet verrassend. Maar hoe zorg je ervoor dat je teksten en website zichtbaar zijn? Social media speelt een sterke rol in de distributie van je content. Maar hoe zorg je daarbuiten voor vindbaarheid en zichtbaarheid? Dat doe je door SEO geoptimaliseerde teksten te schrijven. Maar wat is SEO precies?

Content schrijven en SEO gaan hand in hand. Zonder de een is het andere weinig waard. Maar wat is SEO nu precies? SEO is de afkorting van het begrip ‘Search Engine Optimization’. In het Nederlands dus ‘zoekmachine optimalisatie’. Het is het proces dat de zichtbaarheid van je website en webpagina’s in de zoekmachines verhoogt.

Lees ook: ‘SEO OPTIMALISATIE: DE 5 DO’S EN DONT’S‘ 

WAT IS SEO NOG MEER?

Daar blijft het nog niet bij. Want om de vraag ‘wat is SEO’ te kunnen beantwoorden, moet je ook kijken naar het mechanisme erachter. Je weet nu dus dat dit het proces is wat voor verhoogde zichtbaarheid moet zorgen. Maar hoe werkt het en hoe pas je SEO toe om ervoor te zorgen dat je goed vindbaar bent?

Mobiel op toetsenbord SEO

Zoekmachine optimalisatie zorgt er dus voor dat je website zo hoog mogelijk getoond wordt in de organische (de gratis) zoekresultaten van de zoekmachine. Denk dan bijvoorbeeld aan Google of Bing. Dat is natuurlijk top, maar waarom is het zo belangrijk? Dat heeft alles te maken met de manier waarop mensen zoeken.

WAAROM IS SEO BELANGRIJK?

Wie zoekt naar informatie begint in 9 van de 10 gevallen bij Google. Wereldwijd zijn dat miljarden mensen per dag(!). Om gevonden te worden door je doelgroep moet je dus gewoon bovenaan in de zoekmachines zichtbaar zijn. De kans dat mensen bij jou een dienst of product afnemen is dan namelijk het grootst.

Nu is ‘gewoon bovenaan’ staan niet iets wat ook gewoon zomaar gedaan is. Er zijn honderden factoren waarop Google en andere zoekmachines websites indexeren. Die zijn bepalend voor hoe hoog jouw website zichtbaar is in de zoekresultaten. Maar al die facturen zijn te verdelen in drie hoofdcategorieën:

 • Techniek
 • Autoriteit
 • Content

Het slechte nieuws is dat er op één van de drie categorieën (namelijk autoriteit) geen controle is uit te oefenen. Het goede nieuws is dat dat wel geldt voor techniek en content. Als je websitebezoekers vinden wat ze zoeken en blij zijn met de informatie die je deelt, stijgt je autoriteit na verloop van tijd.

TECHNIEK VAN JE WEBSITE.

De SEO van je website is dus voor een deel afhankelijk van de techniek. Daarbij moet je denken aan zaken als:

 • De algehele structuur van je website.
 • De snelle laadtijd van je website.
 • Gebruik van headers.
 • Gebruik van een SSL-certificaat.
 • Het toepassen van gebruiksvriendelijke urls.

Google indexeert je website namelijk ook op hoe snel je website laadt, hoe veilig je website is en de algehele structuur van je pagina’s. Als je website namelijk niet lekker navigeert, heeft dat effect op je zichtbaarheid.

CONTENT VAN JE WEBSITE.

Naast alleen goed vindbaar zijn, moet je ook je doelgroep voorzien in hun informatiebehoeften. Mensen zoeken in Google naar productinformatie, contactgegevens, informatie over je diensten, je organisatie, etc. De mate waarin jij je bezoekers voorziet in hun behoefte naar informatie, is bepalend voor hoe hoog de zoekmachines je waarderen.

Google bepaalt dit aan de hand van:

 • Time on site: de tijd die mensen op je website spenderen.
 • De mate waarin mensen je content delen.
 • Linken naar je website in hun eigen content (dit is goud waard).
 • Het bezoeken van meerdere pagina’s op je website

Hoe je ervoor zorgt dat zoekmachines je website zo hoog mogelijk waarderen heeft alles te maken met autoriteit.

AUTORITEIT.

Voorheen was het zo dat je website werd gewaardeerd op PageRank. Tegenwoordig wordt je website geïndexeerd op basis van inkomende links van buitenaf. Idealiter vinden mensen die je website bezoeken je content zo goed, dat ze vrijwillig linken naar de content op je website. Wat voor Google soms moeilijk is, omdat dit makkelijk te manipuleren is.

Reclamebureau’s vragen hier namelijk geld voor. Is dat erg? Niet per se. Sinds het begin van ‘the internet of things’ zorgen PR-bureau’s voor extra zichtbaarheid door media te manipuleren. Linkbuilding wordt daarin steeds belangrijker. Hoe meer er gelinkt wordt naar je website, des te meer Google je gaat zien als ‘expert’ in je niche.

Lees ook: ‘HET BELANG VAN GOEDE WEBTEKSTEN

Als tekstschrijver zorg ik voor zichtbaarheid door je blogs, teksten en verhalen volledig SEO geoptimaliseerd te schrijven. Zo wordt je sneller gevonden door je doelgroep en verhoog je je conversie. Weten hoe ik je kan helpen? Neem dan contact met me op via de contactpagina. Volg me ook op Instagram en op LinkedIn

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *