Contentmarketing: vermijd deze 8 fouten als ondernemer
Blog bericht
Als kleine ondernemer heb je veel aan je hoofd. Klanten helpen, je product verbeteren, administratie doen. En dan moet je ook nog ‘iets’ met content doen. Toch is contentmarketing juist voor kleine bedrijven ontzettend belangrijk. Het helpt je opvallen, vertrouwen winnen en nieuwe klanten aantrekken. Maar hoe zorg je dat je inspanningen ook echt iets opleveren?
Contentmarketing: the necessary evil
Als kleine ondernemer is het verleidelijk om vooral bezig te zijn met directe verkoop, klantvragen of productontwikkeling. Logisch, want je tijd is kostbaar en je wilt snel resultaat. Toch is contentmarketing juist voor kleine bedrijven een krachtige én duurzame manier om te groeien.
Content helpt je zichtbaar te zijn bij potentiële klanten nog voordat ze weten dat ze jou nodig hebben. Denk aan iemand die op Google zoekt naar “boekhoudtips voor zzp’ers” en op jouw blog belandt. Of iemand die op Instagram een inspirerend klantverhaal van je ziet, en je gaat volgen. Door op regelmatige basis waardevolle content te delen, bouw je aan vertrouwen en laat je zien waar jij goed in bent.
En dat vertrouwen is de sleutel. Mensen kopen niet meteen van een bedrijf dat ze net leren kennen. Ze willen eerst begrijpen wie je bent, wat je doet en of je bij hen past. Met goede content geef je antwoord op hun vragen, toon je je expertise en laat je zien dat je hun ‘sorres’ begrijpt.
Kortom: contentmarketing zorgt ervoor dat je doelgroep je leert kennen. Het geeft je potentiële klanten vertrouwen, waardoor ze uiteindelijk sneller voor jou kiezen.
In deze blog (zo zie je maar: thanks to contentmarketing ben jij hier beland) laten we je zien welke fouten kleine ondernemers vaak maken als het gaat om content. En belangrijker: we geven je praktische tips om deze valkuilen te voorkomen. Zo kun je het maximale uit je content halen en nieuwe klanten werven.
Fout 1: Geen duidelijke contentstrategie hebben
Waarom is dit überhaupt fout?
Zonder strategie ga je alle kanten op. Je schiet met hagel en hoopt daarmee vanzelf je doel te behalen. Niet handig dus! Je schrijft een blog over je product, dan weer een persoonlijke post op LinkedIn en tussendoor nog wat tips op Instagram. Maar zonder duidelijke richting is de kans groot dat je publiek afhaakt of jou simpelweg niet begrijpt. Sterker nog: je laat zien hen niet te begrijpen. Wat wil je vertellen? Aan wie richt jij je boodschap? Als je ergens antwoord op moet hebben, dan wel op die vragen.
Hoe je dit voorkomt
Je contentstrategie hoeft echt niet giga uitgebreid of gedetailleerd te zijn. Maar zonder richting blijft je content op losse schroeven staan. Een simpele strategie op één A4’tje (of twee zelfs, nog beter) kan al genoeg zijn om focus te brengen en antwoord te geven op de vragen: wie (doelgroep), wanneer (beste tijden om te posten), waar (platformen) en hoe (je boodschap).
Stel jezelf de volgende vragen:
1. Wie is mijn doelgroep?
Wat voor mensen wil je bereiken? Denk aan hun leeftijd, beroep, kennisniveau en interesses. Waar lopen ze tegenaan? Wat willen ze leren of oplossen? Hoe specifieker je dit weet, hoe gerichter je content wordt. En dus hoe succesvoller je de booschap overbrengt.
Voorbeeld: een boekhouder voor zzp’ers heeft een andere boodschap voor startende ondernemers dan voor ervaren freelancers.
2. Wat wil ik bereiken met mijn content?
Bedenk welk effect je hoopt te bereiken met je content. Wil je vooral meer bekendheid opbouwen? Of wil je je als expert profileren, vertrouwen opbouwen en juist meer aanvragen genereren? Je doel bepaalt de toon, de insteek van je bericht, het kanaal en de timing van je content.
Voorbeeld: wil je meer aanvragen? Zorg dan dat je content eindigt met een duidelijke call to action, zoals een gratis kennismaking of een offerte-aanvraag. Zorg dat je bericht duidelijk het probleem schetst van je lezer en omschrijf de oplossing voor dit probleem.
3. Welke thema’s en formats passen daarbij?
Kies een paar vaste thema’s waar je regelmatig op terugkomt. Dat maakt je herkenbaar. Bedenk ook welke contentformats goed bij jou en je doelgroep passen. Denk aan: blogs, video’s, korte social posts, klantverhalen, tips, Q&A’s, etc.
Voorbeeld: een personal trainer deelt al sneller tips over voeding, post tutorials en video’s van oefeningen en deelt inspirerende klantverhalen.
Door deze drie onderdelen helder te hebben, leg je een stevig fundament voor al je content. Niet meer schieten met hagel, maar gerichte communicatie die overtuigd én converteert.
Werk vanuit vaste kernboodschappen en zorg voor een logische rode draad in alles wat je publiceert. Zo bouw je herkenning op en dat is de basis van vertrouwen.
Tip: leg je strategie vast in een eenvoudig document en evalueer regelmatig.
Fout 2: Onregelmatig publiceren
Waarom is dit fout?
Consistentie is niet alleen belangrijk voor je zichtbaarheid, maar ook voor je geloofwaardigheid. Als je een regelmatig actief bent, maar het dan ineens langere tijd stilvalt, raken mensen je kwijt. En jij raakt je klanten kwijt. Als je concurrent dit wel doet, dan verlies je de klant mogelijk voorgoed. Onregelmatig publiceren laat bovendien zien dat je geen planning hebt — en dat tuigt niet echt van professionaliteit en betrouwbaarheid.
Hoe je dit voorkomt
Werk met een eenvoudige contentkalender. Je hoeft geen strak schema met dagelijkse publicaties te maken. Kies liever een ritme dat bij jou past en houd je daaraan, of dat nu wekelijks, tweewekelijks of maandelijks is. Noteer daarin welke content je wanneer plaatst, en via welk kanaal. Denk ook vooruit: speel in op seizoenen, feestdagen of belangrijke momenten in jouw branche. Je kunt het ook uitbesteden als dit niet your cup of tea is.
Tip: Recycle je content. Een blog kun je opdelen in meerdere social posts, delen in een nieuwsbrief, etc.
Fout 3: Te veel focus op verkoop
Waarom is dit fout?
Als je content alleen maar draait om je product of dienst, haken mensen af. Het voelt als een verkooppraatje, en dat roept weerstand op. Zeker online zoeken mensen in de eerste plaats naar informatie, herkenning of inspiratie. Te veel commerciële content ondermijnt het vertrouwen dat je juist met content wilt inspireren.
Hoe je dit voorkomt
Zorg voor balans in je content. Richt je op het delen van waarde: beantwoord vragen, geef tips, deel ervaringen van klanten, of laat zien hoe jij omgaat met veelvoorkomende problemen. Denk: “Wat heeft mijn doelgroep hieraan?” in plaats van “Wat wil ik verkopen?” Door relevant en behulpzaam te zijn, vergroot je je geloofwaardigheid — en dat leidt uiteindelijk alsnog tot conversie.
Tip: de 80/20-regel werkt goed. 80 procent waarde, 20 procent commercieel.
Fout 4: Onduidelijke doelgroep
Waarom is dit fout?
Veel ondernemers willen niemand uitsluiten en richten zich daarom op “iedereen”. Maar in de praktijk werkt dat averechts. Content die te algemeen is, raakt niemand echt. Als je niet precies weet voor wie je schrijft, wordt je boodschap vaag en slaat het de plank mis. Je doelgroep moet zich aangesproken voelen, bijna alsof je de content speciaal voor hen maakt.
Hoe je dit voorkomt
Werk met buyer persona’s: denkbeeldige profielen van jouw ideale klant. Deze helpen je om gerichte en relevante content te maken. Beschrijf daarin:
- Wat hun doelen en behoeften zijn;
- Welke uitdagingen of frustraties ze hebben;
- Welke vragen ze stellen in hun klantreis;
- Op welke kanalen ze actief zijn en waar ze informatie zoeken.
Hoe beter jij je doelgroep begrijpt, hoe gerichter en effectiever je content wordt. Je spreekt de juiste taal, kiest de juiste invalshoek en weet beter welke kanalen je moet inzetten.
Fout 5: SEO negeren
Waarom is dit fout?
Je kunt nog zo’n goede blog schrijven, maar als niemand ’m vindt heb je er ook niks aan. Veel kleine ondernemers vergeten dat Google een belangrijke rol speelt in hoe (en of) mensen je content ontdekken. Door, platgezegd, geen moer te geven om de vindbaarheid van je content (SEO), loop je structureel bereik mis – en daarmee ook potentiële klanten.
Hoe je dit voorkomt
SEO hoeft niet technisch of ingewikkeld te zijn. Met een paar eenvoudige stappen vergroot je de kans dat je content wordt gezien:
Gebruik dezelfde zoekwoorden als waarmee je doelgroep zoekt. Verwerk die zoekwoorden in je titels, tussenkopjes, meta-omschrijving en de URL van je pagina. Schrijf helder, logisch en gestructureerd. Zo begrijpen zowel je lezer als Google waar je het over hebt.
Tip: Gebruik gratis tools zoals Google Trends of Ubersuggest om relevante zoektermen te vinden.
Fout 6: Je e-maillijst niet gebruiken
Waarom is dit fout?
Veel ondernemers investeren tijd in social media, maar laten e-mail links liggen. Dat is zonde, want e-mail is één van de meest directe én betrouwbare manieren om in contact te blijven met je doelgroep. In tegenstelling tot social media ben je bij e-mail niet afhankelijk van algoritmes of veranderende platformregels. En: deze mensen zijn vaak het meest loyaal.
Hoe je dit voorkomt
Begin met het actief verzamelen van e-mailadressen, bijvoorbeeld via een inschrijfformulier op je website. Geef iets waardevols in ruil, zoals een handige checklist, gratis e-book of mini-cursus. Start met eenvoudige nieuwsbrieven: deel een blog, een praktische tip of een relevant aanbod.
Tip: Tools zoals MailerLite of ConvertKit zijn makkelijk in gebruik en ideaal voor starters.
Fout 7: Geen promotie van je content
Waarom is dit fout?
Content maken is belangrijk. Maar als je het daarna niet onder de aandacht brengt blijft het onzichtbaar. Zeker als je nog geen groot bereik hebt, moet je actief zorgen dat mensen je content ook écht zien. Publiceren zonder promotie is als een flyer ontwerpen die je nooit verspreidt.
Hoe je dit voorkomt
Maak distributie van content een standaard onderdeel van je contentproces. Denk bij elke publicatie meteen na: waar ga ik dit delen en hoe bereik ik mijn doelgroep? Maar, als je goed hebt opgelet, weet je dat als je dit in een contentplan uitwerkt je deze vragen niet meer hoeft te stellen. Zorg hoe dan ook voor het volgende:
- Zet het in je nieuwsbrief
- Deel het op je social kanalen (meerdere keren, in verschillende vormen)
- Werk samen met partners of andere ondernemers die het kunnen delen
Tip: Een goed stuk content mag vaker terugkomen. Herhalen is niet saai, het is slim.
Fout 8: Geen analyse van resultaten
Waarom is dit fout?
Als je niet kijkt naar je resultaten, weet je niet wat werkt en wat niet. Dan blijf je op goed geluk content maken, terwijl er misschien al duidelijk is wat je publiek het meest aanspreekt. Zonder inzicht blijf je gokken: dat kost tijd en effect.
Hoe je dit voorkomt
Je hoeft geen marketingspecialist te zijn om slimmer te meten. Begin met de basics. Hoeveel mensen bekijken je content? Waar klikken ze op? Welke onderwerpen scoren beter dan anderen?
Tip: Gebruik gratis tools zoals Google Analytics, je e-mailstatistieken of inzichten op social media. Plan bijvoorbeeld één keer per maand een moment om je cijfers te bekijken en je planning daarop aan te passen.
Conclusie: maak je content slimmer, niet moeilijker
Contentmarketing is geen kwestie van zoveel mogelijk doen. Het gaat om slim werken, met duidelijke keuzes. Door de fouten in deze blog te herkennen en aan te pakken, zet jij gerichtere stappen met je content.
Wil je jezelf verbeteren? Kijk dan vandaag nog kritisch naar je eigen contentaanpak. Werk je met een strategie? Publiceer je regelmatig? En sluit je content écht aan bij de mensen die je wilt bereiken?
Kleine verbeteringen maken vaak een groot verschil. Begin daar en laat je content vanaf nu voor je werken. Hulp nodig bij het verbeteren van je contentstrategie? Plan een vrijblijvende kennismaking, we denken graag met je mee.