Datagedreven content: zo bereik je effectief je publiek

Blog bericht

Anno 2025 worden we overspoeld met informatie. Des te belangrijker dus om als merk relevant te blijven. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw content precies aansluit op de behoeften van je doelgroep? Hier komt datagedreven content in beeld: het slim inzetten van data om je strategie te verfijnen, je publiek te begrijpen en je boodschap te versterken.

In deze blog ontdek je hoe je data gebruikt in je contentmarketing waardoor je je content effectiever maakt.

De voordelen van datagedreven content

Zoals je misschien al raadt, hangen er veel voordelen aan het gebruik van datagedreven content. Het grootste voordeel is dat de tijden van gedachtelezen voorbij zijn: je hoeft niet langer te gokken wat je doelgroep wil. Met de juiste data communiceer je op een manier die precies aansluit op hun interesses en behoeften.

Social media icons datagedreven content

Door online gedrag te analyseren en te ontdekken wat je publiek belangrijk vindt, speel je hierop in door middel van je contentmarketing met behulp van datagedreven communicatie. Stel, je runt een webshop voor sportartikelen. Als uit je data blijkt dat hardloopkleding in het voorjaar het populairst is, plan je campagnes in het vervolg op tijd in om hierop in te spelen. Data helpt je bij het plannen, maar ook bij het optimaliseren van lopende campagnes om betere resultaten te behalen.

Welke data is waardevol?

Een tip voordat je begint: verzamel niet zomaar willekeurig zoveel mogelijk data, dat haalt namelijk niet veel uit. Je mag ook niet zomaar alle data verzamelen. Dit wordt geregeld door de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) en de Cyber Security Act. Deze wetten zorgen ervoor dat data op een veilige manier wordt verwerkt en beschermd.

Daarnaast is niet alle data even nuttig, dus het is belangrijk om je te richten op de gegevens die écht iets toevoegen. Bezoekersstatistieken van je website geven bijvoorbeeld inzicht in welke pagina’s goed presteren en waar bezoekers wegklikken. Data die je uit social media haalt, laat zien welke content goed werkt onder je volgers. Maar ook wanneer je het best kan posten! Hit the sweet spot met dit soort waardevolle data. Andere waardevolle informatie haal je uit klantfeedback, bijvoorbeeld via enquêtes of reviews.

Een goed voorbeeld van datagedreven content is Spotify Wrapped. Het gebruikt luistergegevens om persoonlijke afspeellijsten te creëren met favoriete artiesten, nummers en genres van het afgelopen jaar. Dit zorgt voor leuke, luchtige en deelbare content die gebruikers geïnteresseerd houdt én gratis promotie genereert.

Data verzamelen en analyseren: de tools die je nodig hebt

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar verzamelen en analyseren van data is echt niet moeilijk. Gebruik de volgende tools om data-inzicht te krijgen:

Google Analytics
Geeft inzicht in:

  • Aantal websitebezoekers
  • Meest bekeken pagina’s
  • Bezoekduur per pagina
  • Herkomst van bezoekers (geografisch en via kanalen)

Hotjar
Laat zien:

  • Hoe gebruikers door je website navigeren
  • Waar bezoekers klikken
  • Waar ze afhaken

Hootsuite/Brandwatch
Analyseert trends op social media, zoals:

  • Populaire onderwerpen en hashtags
  • Reacties en gesprekken rondom je merk
  • Welke posts goed presteren

Zorg ervoor dat je dataverzameling AVG-proof is door transparant te communiceren over hoe je data gebruikt. Op die manier bouw je vertrouwen op bij je publiek, terwijl je de inzichten verkrijgt die je nodig hebt. Win-win!

Segmentatie en personalisatie: de kracht van maatwerk

Datagedreven content maakt het mogelijk om je doelgroep gericht en persoonlijk aan te spreken. In plaats van een algemene boodschap communiceer je op basis van de specifieke behoeften en interesses van verschillende groepen: dit is segmentatie in een notendop. Zo stuur je als organisator eenvoudig een persoonlijke uitnodiging, waardoor meer bezoekers zich aanmelden.

Ook bedrijven zoals IKEA laten zien hoe krachtig dit is. IKEA prijst je bijvoorbeeld producten aan op basis van wat jij eerder hebt gekocht. Jij gaat daardoor sneller kopen bij IKEA, en meer houden van het merk! Meten is dus niet alleen weten, maar ook winnen.

Inspirerende voorbeelden van datagedreven content

Een leuk voorbeeld van datagedreven content in actie is de manier waarop Spotify-luistergedrag analyseert. Door deze data-analyse bieden zij gepersonaliseerde afspeellijsten aan, zoals “Discover Weekly,” die perfect aansluiten bij de smaak van de gebruiker. Dit verhoogt niet alleen de klantloyaliteit, maar versterkt ook hun positie als marktleider én jouw ervaring met de app. Zeg nu zelf: hoeveel favoriete artiesten heb jij op deze manier al ontdekt? Juist, dit werkt!

Een ander slim voorbeeld is hoe IKEA hun contentmarketing steeds verbetert met slimme tests. Ze focussen op een grote en diverse doelgroep. Logisch met producten for the many. Maar niet iedereen kijkt naar dezelfde kanalen of reageert op dezelfde content. Door A/B-testen te doen. Een A/B-test vergelijkt twee versies om te zien welke beter werkt.

Met verschillende e-mailtitels of zelfs compleet andere campagnes, ontdekt IKEA wat het beste werkt door te kijken hoe klanten op deze mails reageren. Klik je weg? Of laat jij je overtuigen en ga je de frustratie aan van het in elkaar knallen van je eigen PAX-kast? Die aanpak gebruiken ze ook voor hun website en social media. Zo kijken ze of socialmediafoto’s van klanten beter werken dan hun eigen professionele beelden. Het resultaat? De foto’s van klanten zijn vaak aantrekkelijker en zorgen voor meer kliks en aankopen. Met die aanpak blijft IKEA de doelgroep aanspreken en altijd nét een stapje slimmer.

Laat data jouw content versterken

Datagedreven content is geen vluchtige trend, maar een van de belangrijkste onderdelen van je contentmarketing. Met data begrijp je niet alleen beter wat je publiek beweegt, maar ook precies op hun wensen inspelen. Het mooie? Je hoeft niet groot te beginnen. Analyseer welke pagina’s op je website populair zijn of ontdek welke socialmediaposts de meeste reacties opleveren. Deze inzichten zijn goud waard en helpen je om je strategie steeds verder te verfijnen. Het resultaat: content die niet alleen praat, maar ook raakt.

Deel dit bericht